Origami, arta matematicii tangibile
Folosim atât de mult matematica, dar prea rar avem răbdare să încercăm să-i descoperim magia și în alte contexte. Haideți să vedem împreună un domeniu unde matematică este cu adevărat impresionantă.
Matematica, fie că știm ori nu, se află peste tot în jurul nostru. Așa că, citind, am descoperit că e prezentă chiar și în arta origami. Origami este arta plierii hârtiei în variate modele: de la creaturi aidoma celor vii, la obiecte neînsuflețite sau forme decorative abstracte. Origami a apărut la scurt timp după inventarea hârtiei în China Antică și a căpătat un rol important în educație.
Această artă a dat naștere la o varietate nebănuită de construcții geometrice complexe deoarece elementele de bază ale construcțiilor origami nu sunt altceva decât elementele de bază ale geometriei adică puncte, drepte, unghiuri, suprafețe… Astfel, corpuri geometrice precum tetraedrul, dodecaedrul, icosaedrul sau cubul pot fi reproduse cu ajutorul hartiei. Poate ați studiat deja aceste corpuri și, pentru a le înțelege mai bine, construcțiile origami vă pot ajuta.
De-a lungul timpului, origami a fost folosit pentru vizualizarea mai clară a unor forme geometrice, pentru a susține demonstrații matematice sau pentru a explica într-o formă mai accesibilă anumite teorii, cum ar fii Teorema lui Maekawa sau Teorema lui Kawasaki.
Origami fost folosit inclusiv în arhitectură pentru construcția machetelor/ miniaturilor unor clădiri cu scopul de a fi mai ușor de imaginat cum vor arăta și cât de mult spațiu vor ocupa. Câteva exemple de astfel de clădiri sunt: Tel Aviv Museum of Art, Nestlé Chocolate Museum, Panteón Nube, Klein Bottle House, Park Pavilion.
Ok, ok. Dar la ce altceva ne mai ajută origami în prezent? Păi, pe lângă faptul că este o activitate relaxantă, prin îmbinarea algebrei şi geometriei, origami este folosită în diferite domenii ale ştiinţei şi tehnicii. Un astfel de exemplu sunt realizarea airbag-urilor pentru autoturisme sau plierea unor componente ale sateliţilor la trimiterea lor în spaţiu.
De asemenea, origami este benefic pentru copii pentru că îi ajuta mult în dezvoltare. Aceasta activitate se poate începe de la orice vârstă, dar este recomandat ca micuții să înceapă de la cinci ani. De la această vârstă au suficientă motricitate fină și pot realiza figuri simple, cum ar fi bărci, avioane, papioane. Origami dezvoltă concentrarea și dezvoltă memoria pentru că există figuri cu adevărat complexe în care trebuie să-ți amintești cum ajungi până la capăt. De asemenea, încurajează creativitatea, făcându-i pe copii să-și imagineze produsul final și crește coordonarea mână-ochi, ceea ce va oferi mai multă dexteritate copilului.
În Japonia, origami este folosit pentru examinarea studenților la medicina. Dar lor nu li se dau foi de dimensiuni obișnuite, ci de doar 1mm2. Aceasta metoda este folosită pentru a crește precizia și dexteritatea viitorilor chirurgi. De asemenea, pentru a crea un astfel de mini-origami este nevoie de foarte multă răbdare și perseverență, calități esențiale pentru un medic chirurg. (https://www.youtube.com/watch?v=HVSCTOIXBUs; https://www.youtube.com/watch?v=eOAKX5oAVMg).
MoMath – Muzeul Național de Matematică din New York – este un muzeu premiat care evidențiază rolul matematicii în iluminarea tiparelor și structurilor din jurul nostru.
În acest muzeu, origami a fost dus la un alt nivel. Exponatele sale dinamice, galeriile și programele sunt concepute pentru a stimula curiozitatea și a dezvălui minunile matematicii. Aici se crează modele originale, extraordinare de origami cum ar fi Fusta lui Fibonacci. Acesta este creată prin plierea hârtiei prin segmente de lungimi ce apartin sirului Fibonacci (https://www.facebook.com/watch/?v=1093895844348192).
Origami poate fi folosit inclusiv în timpul orelor de geometrie pentru ca noi, elevii sa înțelegem mai bine figurile și corpurile geometrice punându-ne să construim, să măsurăm, să analizăm, să creăm noi singuri.
Vă invităm și pe voi să realizați un Flexagon prin tehnica origami. Puteți să ne trimiteți proiectele dumneavoastră pe adresa contact@smartician.ro sau să postați pe facebook cu tag @smartician. (https://www.youtube.com/watch?v=db8PniE4PmQ)
Acest articol este propus și scris de Mateea, elev și reporter Smartician.
Tag:copii, creativitate, geometrie, matematică, origami