„Magia” matematicii – cu Dl. Adrian Turcu – Profesor Smartician
„Majoritatea elevilor conștientizează importanța învățării matematicii, chiar dacă mai tarziu. Mă simt bine când vorbesc cu foști elevi și îmi spun că matematica îi ajută în ceea ce fac.”
Domnul Adrian Turcu – Profesor de matematică la Școala Gimnazială Șerban Cioculescu din Găești, Dâmbovița și Profesor Smartician, are acea licărire în ochi care te încarcă de bine și pe care am vrea să o vedem mai des în jurul nostru. Licărire de curiozitate, de generozitate, de căldură, dar și de magie.
Domnul Profesor nu este doar un profesor care știe cum să trezească interesul elevilor spre matematică, ci este și un căutător de idei și paradigme noi care să-l ajute să ofere mai departe experiențe de viață mai frumoase, mai bune. Așa se face că citește scrierile unor autori din domenii diverse (Brian Tracy sau Robert Kiyosaki fiind printre preferați), este membru în Lions Club International – una dintre cele mai mari comunități globale de voluntariat și organizează în timpul liber un club de magia matematicii în care îi învață pe elevi diverse trucuri posibile cu ajutorul matematicii. Vă invităm aici să-l cunoașteți, fie și doar un pic, pe Dl Adrian Turcu.
>>>> Din punctul dvs de vedere, este studiul matematicii important pentru dezvoltarea unui om? Dacă da, de ce?
Da. Matematica este un „prieten bun”, te ajută să iei decizii mai bune, să fii ordonat, organizat, să analizezi situații, să
vezi problemele din unghiuri diferite, să ai încredere în existența unei solutii și…să promovezi examenele. Este foarte utilă, necesara în viața de zi cu zi, de la a respecta o rețetă în bucătărie până la a decide luarea unui credit de la bancă.
>>>> Înclinația pentru matematică este ceva cu care un copil se naște sau e ceva ce se formează?
Oricine poate progresa în orice domeniu. Consider că există predispozitii la fiecare copil. Ideea este că uneori sunt
ascunse și familia, școala ar trebui să-l ajute să le descopere și dezvolte. Este foarte important mediul în care copilul se dezvoltă, valorile recunoscute în familie și grupul de prieteni.
>>>> Ce vă place la a fi profesor de matematică? Care sunt satisfacțiile dumneavoastră profesionale?
Să fii profesor de matematică e greu, dar frumos. Majoritatea elevilor conștientizează importanța învățării matematicii,
chiar dacă mai tarziu. Mă simt bine când vorbesc cu foști elevi și îmi spun că matematica îi ajută în ceea ce fac.
Ca profesor, încurajez și susțin copiii să învețe matematică. Într-o perioadă am început să pregătesc elevi pentru concursuri, este ceva deosebit. Atunci când te străduiești să rezolvi probleme îți dezvolți calităti care devin atuuri în situațiile dificile în care te poți afla.
>>>> Cum ați descrie relația cu elevii dvs? Cum atrageți copiii spre matematică?
Ma străduiesc să fiu coordonator și partener de studiu, în funcție de situație. Elevii sunt atrași de ceea ce înțeleg și li se
pare folositor. Așa că trebuie să explic simplu și clar, să găsesc aplicații practice pentru ceea ce învățăm. Îmi place să prezint probleme distractive și trucuri matematice.
>>>> Pentru a obține rezultate frumoase la matematică, cât de important este profesorul, cât copilul și cât părintele?
Nu există o partajare clara. Ideal este să existe unitate în obiective și în acțiuni: copilul se străduiește, familia îl susține,
profesorul îi explică, îl coordonează. E bine să existe o bună colaborare bazată pe comunicare, respect, onestitate, aprecierea rolului, a eforturilor fiecăruia.
>>>> Ce avantaje aduce on-line-ul pentru studierea matematicii? Dar provocări?
Materiale didactice vaste: manuale digitale, fișe, teste, filme; softuri de prezentare plăcute, utile, chiar spectaculoase, existența instrumentelor virtuale; economie de timp dezvoltarea abilităților digitale; evaluarea poate fi eficientă și rapidă. Dacă există condiții tehnice bune (calculator cu ecran suficient de mare, cameră video, microfon, viteză internet) atunci lucrurile merg bine. Elevii trebuie să fie responsabili și să vrea să învețe.
>>>> Vă rog să propuneți o problemă sau exercițiu „de rezolvat în jurul mesei, în familie”.
Cosmin și Alexia adoră fructele. Ei au primit cadou un coș de mandarine. În fiecare zi mănâncă jumătate din câte fructe au și încă două. Câte fructe au primit dacă le termină după 3 zile? Dar dacă le termină după 4 zile?
Vă mulțumim, Domnule Profesor! Și ne vedem la orele dumneavoastră de la SMARTICIAN!
Articolul anterior
Povești matematice - de vorbă cu Dl. Prof. Ovidiu Bădescu, inițiator "Mate pentru toți"
Articolul următor